Maliye Politikası, devletin ekonomiye mĆ¼dahale etmek iƧin kullandıÄı araƧlardan biridir. Maliye Politikası, kamu harcamaları, vergiler, borƧlanma ve bĆ¼tƧe politikası gibi mali araƧları iƧerir. Maliye Politikası, ekonomide tam istihdam, fiyat istikrarı, adil gelir daÄılımı, ekonomik bĆ¼yĆ¼me ve kalkınma gibi amaƧlara ulaÅmak iƧin uygulanır.
Maliye Politikası, para politikası ile birlikte iktisat politikasının ƶnemli bir parƧasıdır. Para politikası, faiz oranları ve para arzı gibi araƧlarla ekonomiyi etkilerken, maliye politikası, kamu kesiminin gelir ve giderleriyle ekonomiyi etkiler. Maliye Politikası, ekonomideki dengesizlikleri gidermek veya ƶnlemek iƧin kullanılabilir.
Maliye Politikası, farklı iktisadi dĆ¼ÅĆ¼nce okullarına gƶre farklı Åekillerde uygulanabilir. Klasik iktisatƧılar, devletin ekonomiye mĆ¼dahale etmemesi gerektiÄini savunurken, Keynesyen iktisatƧılar, devletin ekonomide dĆ¼zenleyici bir rol oynaması gerektiÄini savunurlar. Mali liberalizm ile mĆ¼dahaleci devlet anlayıÅı arasında farklı maliye politikaları ortaya Ƨıkabilir.